Амбасада на Република Северна Македонија во Германија

Најнови вести

Информација за постаката за аплицирање за нов пасош во ДКП-ата во Германија

 

 

Почитувани сограѓани од дијаспората во Германија

Како што веќе беше објавено од страна на Министерството за надворешни  работи, од неодамна се инсталирани и целосно во функција постојани базни станици и опрема за земање биометриски податоци за нови пасоши во сите 3 Дипломатско-конзуларни претставништва на Република Северна Македонија во Германија (Берлин, Бон и Минхен).

Ø    Амбасадата на Република Северна Македонија во Берлин има територијална конзуларна надлежност за лицата кои живеат во сојузните покраини Берлин, Бранденбург, Бремен, Тирингија, Саксонија, Долна Саксонија, Саксонија-Анхалт, Хамбург, Шлезвиг-Холштајн и Мекленбург-Западна Померанија.Термини се закажуваат на [email protected].

Ø    Конзуларното одделение во Бон има територијална конзуларна надлежност за лицата кои живеат во сојузните покраини Северна Рајна-Вестфалија, Рајнска област-Пфалц, Сарланд и Хесен. Термини се закажуваат на: [email protected].

Ø    Генералниот конзулат во Минхен има територијална конзуларна надлежност за лицата кои живеат во сојузните покраини Баварија и Баден-Виртемберг. Термини се закажуваат на: [email protected].

За да се аплицира за нов пасош, постоечкиот пасош треба да е најмногу 1 година пред истекување на рокот на важење. Согласно најавите од МВР, пасошите се изработуваат и испраќаат за достава до странките во рок од 3-4 недели од денот на аплицирање и сликање во Амбасадата.

Поднесување на апликација и фотографирање за нов пасош во Амбасадата во Берлин може да се изврши само со претходно закажан и потврден термин (работни денови од 9-13 часот) пополнувањето на формуларите се врши на лице место, а плаќањето се врши со банкарска картица.

За закажување термин потребно е претходно на нашиот е-маил [email protected] да ни испратите, ваш мобилен телефонски број, ваш матичен број и копија од стариот пасош, заради задолжителна претходна проверка во системот на Министерството за внатрешни работи и да најавите кој ден би ви одговарало да дојдете за фотографирање, бидејќи побарувачката е голема заради многу заостанати барања. Надлежните службеници од Амбасадата ќе ви го потврдат терминот или ќе ве известат доколку има некакви дополнителни барања.

Нагласуваме дека е задолжителна претходна проверка во системот на Министерството за внатрешни работи и апелираме да не се доаѓа на лице место без најава, за да не се изложите на непотребни трошоци, бидејќи доколку има некакви пречки (што се само ретки исклучителни ситуации, а не правило  -како утврдени или неплатени прекршоци и други технички или формални законски пречки) сликањето во моментот нема да може да се реализира и ќе треба повторно да се дојде кога пречките ќе се отстранат.

Во однос на постапката за пасош за новородено дете во странство од родители со македонско државјанство:

Новородено дете од родители со македонско државјанство, треба најпрво да се регистрира во матичната книга на родените во Северна Македонија, со што се издава македонски извод од матичната кинга на родените. Потсетуваме дека барање за пасош за деца може да се поднесе само со приложување на извод од матичната книга на родените издаден од органите на Северна Македонија кој го содржи единствениот матичен број на граѓанинот.

Потребни документи за издавање пасош за малолетници:

Ø    Лично пополнета апликација за издавање пасош (апликацијата ја поднесуваат лично двајцата родители или едниот родител со полномошно заверено на нотар од другиот родител)

Ø    лични карти или пасоши на двајцата родители (валиден македонски или странски документ со оригинална фотографија) се презентираат на увид.

Ø    Стар пасош и извод од матичната книга на родените на детето (доколку има).

Ø    На терминот за аплицирање и земање на биометриски податоци, како и за земање на пасошот, се бара лично присуство на детето и двајцата родители (или едниот родител со полномошно заверено на нотар од другиот родител).

 

МНР Бујар Османи во Берлин го врачи првиот пасош издаден во амбасада

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, работната посета на Берлин, ја искористи за да ја врачи првата издадена патна исправа, изработена врз основа на податоците добиени со новиот современ систем поставен во повеќето амбасади низ дипломатската мрежа на Северна Македонија.

„Нема веќе долги рокови, непотребни трошоци и непријатности. Отсега и информациите за патните исправи директно во амбасадите, од каде во пристоен рок и ќе се земаат готовите пасоши. Нашата цел е да бидеме сервис на дијаспората, да овозможиме ефикасен и економичен одговор на нивните потреби. Задоволна дијаспора значи и поголема поврзаност на нашите граѓани со својата земја, но и поттик за нивно враќање дома“, истакна Османи.

Досегашната постапка за издавање на пасоши просечно траеше од четири до пет месеци, а анализата на министерството за надворешни работи покажа дека во некои случаи постапката се одолговлекуваше и над шест месеци. Покрај времето, тоа претпоставуваше и големи трошоци, како за самите граѓани, така и за министерството. Со поставувањето на базните станици претставниците на нашата дијаспора се стекнуваат со голем бенефити и од аспект на времето потребно за овие активности, финансиските трошоци поврзани со тоа, а истовремено, ќе добијат готов производ, пасош за временски рок од две до три недели.

https://vlada.mk/node/26729

Вицепремиерот Битиќи на средба со државната секретарка во германското федерално министерство за економија и енергетика Доер Вос – Германија е најголем трговски партнер на Северна Македонија, заеднички работиме на уште посилно економско поврзување

Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, кој е во работна посета во Берлин, Сојузна Република Германија, на 20 септември 2021 година оствари работна средба со државната секретарка во федералното министерство за економија и енергетика Клаудија Доер Вос, со која разговараа за економската соработка помеѓу двете земји.

Вицепремиерот Битиќи упати благодарност до германските власти за континуираната поддршка за евро-атлантските интеграции на Северна Македонија, но и целиот регион на Западен Балкан, при што истакна дека германската поддршка е една од најважните, особено кога станува збор за реформите во економијата. „Берлинскиот процес“, на кој еден од иницијаторите беше токму СР Германија, дава конкретни резултати, регионот оди напред со поддршка од земјите од ЕУ, а крајна цел е сите земји од регионот да станат и полноправни членки на Европската Унија.

Вицепремиерот констатираше дека економската соработка со Сојузна Република Германија  е на исклучително високо ниво, веќе традиционално оваа земја е прв трговски партнер на Република Северна Македонија, како последица на голем број на директни инвестиции на компании од Германија. Беше потенциран и процесот на „near-shoring“ кој подразбира преселба на голем дел од производството на компании од високо развиените земји кои имаа сопствени капацитети во земјите од далечниот исток во нивна непосредна близина, а Северна Македонија секако е една од дестинациите каде дел од ова производство ќе биде трансферирано.

На состанокот вицепремиерот Битиќи ги претстави и преземените чекори за развивање на 20-годишна Национална развојна стратегија на Република Северна Македонија до 2041 година, во која ќе бидат опфатени сите аспекти на општественото живеење, а која треба да обезбеди одржлив економски раст на земјата. А изрази и голема благодарност и за помошта и поддршката која Сојузна Република Германија ја дава кон развојот на нашата земја, верувајќи дека ќе го поддржат и развојот на овој, за нас, важен долгорочен стратешки документ.

Вицепремиерот Битиќи и државната секретарка Доер Вос, како области каде би можела дополнително да се унапреди соработката ги дефинираа енергетиката (обновливи извори, just transition, намалување на стакленички гасови) индустријата, заштитата на животната средина и спроведување на структурни реформи во економијата. Како една од конкретните мерки со кои директно ќе се помогне на инвеститорите, особено оние од преработувачката индустрија, а која е и дел од владината програма, е измената на царинскиот тарифник и негово прилагодување на царинските стапки во ЕУ.

https://vicepremier-ekonomija.gov.mk/?q=en%2Fnode%2F1392&fbclid=IwAR0mzB2DC9z6JQ4y_UZEr6qEUHZ3VarIVo_cwivWu15GSG6UPab76pYSqL8

Туристички дестинации

Манастир Јован Бигорски

Шарена Џамија, Тетово

Залив на Коските, Охрид