Проектна поддршка од Северна Рајна Вестфалија за Северна Македонија

13 август 2021

 

Канцеларијата на германската сојузна покраина Северна Рајна Вестфалија објави дека Северна Рајна-Вестфалија поддржува проект за професионална квалификација на идните специјалисти и менаџери во Северна Македонија со околу 300.000 евра за период од година и пол.

Друштвото за меѓународна соработка (ГИЗ) од својата сојузно-покраинска програма штотуку започнало пакет финансирање што им нуди на младите луѓе од Западен Балкан подобри можности за кариера и изгледи да останат во својата матична земја. Северна Рајна-Вестфалија учествува во овој проект во Република Северна Македонија со околу 300.000 евра.

Во соопштението се наведува дека како и другите земји на Балканот, Северна Македонија страда од високо ниво на емиграција и зголемен недостаток на квалификувани работници, па програмата се спротивставува на ова и ја поддржува Северна Македонија во модернизирање на нејзините економски структури и го намалува притисокот од миграцијата.

Преку курсеви, курсеви за обука и практикантска работа во компании во Северна Рајна-Вестфалија, на младите дипломирани студенти им се нуди прилагодена дополнителна квалификација во областите на зелена економија, енергија, управување со вода и отпад или дигитализација, што можат да ја користат на домашниот пазар на работа. За вклучените германски компании кои размислуваат да се стационираат на Западен Балкан или да ги прошират синџирите на снабдување таму, младите луѓе кои добиваат дополнителни квалификации во Германија претставуваат  вредни работници и лица за контакт на самото место.

Министерот за сојузни, европски прашања  и меѓународни работи на Северна Рајна-Вестфалија, др. Штефан Холтхоф-Пфортнер истакна дека многу е важно да се зајакне Западен Балкан како интегративен дел на Европа и да се интензивираат односите на сите нивоа: „Престојот на младите дипломци од Северна Македонија во Северна Рајна-Вестфалија овозможува лични средби и директна размена. Ова е токму она што е клучно за да се изградат добри односи, меѓусебно разбирање и доверба. Како земји партнери, сакаме да учиме едни од други и да се зближиме заедно во Европа. Северна Македонија веќе покажа огромна волја за реформи. Мислам дека е многу важно да се цени ова “.

Северна Македонија е партнерска држава на германската сојузна покраина Северна Рајна-Вестфалија од 1 март 2021 година, како резултат на потпишаната Декларација за намери за соработка меѓу Северна Рајна Вестфалија и Република Северна Македонија од 16.02.2021 година, а со која Северна Рајна-Вестфалија ја поддржува Република Северна Македонија на патот кон ЕУ.

https://www.land.nrw/de/pressemitteilung/investition-die-zukunft-nordrhein-westfalen-unterstuetzt-die-berufsqualifizierung