Соопштение на Покраинската канцеларија на Северна Рајна Вестфалија - Подобрување на можностите за младите во Северна Македонија и создавање перспективи за останување

10 март 2022

Соопштение на Покраинската канцеларија на Северна Рајна Вестфалија во врска со поддршката на проектот на Светскиот универзитетски сервис (WUS) за напредување во кариерата за младите во Северна Македонија - Подобрување на можностите за младите во Северна Македонија и создавање перспективи за останување:

Северна Рајна-Вестфалија поддржува нов проект за развој на кариера што го води Светскиот универзитетски сервис (WUS) во земјата партнер Северна Македонија. Се организираат совети, обуки и практична работа за избраните студенти и дипломирани студенти со цел да се подобрат нивните можности за работа во нивната матична земја. Проектот ќе трае до јули 2023 година. Новиот проект има за цел да им го олесни преминот од студирање на пазарот на труд за студентите и дипломираните студенти. Избрани млади луѓе од различни дисциплини добиваат тренерски семинари за да ги придружуваат нивните студии на теми „обука за апликации“ и „бизнис старт-ап“ со цел да ги подготват за транзиција од универзитет на пазарот на труд во Северна Македонија. Важен елемент е поставувањето на практиканти во компании во Северна Македонија. Практикантска работа може да се искористи за да се надополни содржината што беше занемарена за време на студиите. Министерот за Европа , др. Штефан Холтхоф-Пфортнер во врска со проектот изјави : „Сакаме да им дадеме на младите во Северна Македонија перспектива да останат и да работат. На Северна Македонија и требаат добро обучени и мотивирани вработени за членство во ЕУ. Ние би сакале да дадеме придонес за ова. Го зајакнуваме и нашиот партнерски регион во наш сопствен интерес .Германските компании кои сакаат да ги прошират филијалите или синџирите на снабдување во Западен Балкан имаат корист од квалификувани специјалисти.Покрај текстилната индустрија, ИТ и услужните сектори, како и добавувачите на автомобилската индустрија нудат добри можности за дипломираните студенти. Програмата е дизајнирана да им помогне на работниците да ги искористат идните можности во нивната матична земја. Добро обучените специјалисти можат да дадат придонес за зајакнување и модернизација на економијата во земјата.

Германскиот комитет на Светската универзитетска служба (WUS), долгогодишен партнер на владата на покраината Северна Рајна-Вестфалија, веќе има успех со соодветните програми во многу земји, вклучувајќи ги Албанија, Етиопија, Чиле, Еритреја и Виетнам. Северна Македонија е земја партнер на Северна Рајна-Вестфалија од 1 март 2021 година и е поддржана од Северна Рајна-Вестфалија на нејзиниот пат кон ЕУ.

https://www.land.nrw/pressemitteilung/chancen-fuer-junge-menschen-nordmazedonien-verbessern-und-bleibeperspektiven