Ambasada e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Gjermani

Lajmet më të reja

Гостување на женскиот хор Св. Злата Мегленска во Kелн и Диселдорф

На 17 и 18 септември 2022г. женскиот хор Св. Злата Мегленска гостуваше во Келн и во Диселдорф и имаше свој настап во црквата  St. Pantaleon во Келн и во црквата  Pfarrkirche St. Gertrud во Диселдорф.

 

Гостувањето беше во организација на Почесниот Козулат на РСМ во Диселдорф, во соработка со Амбасадата на РСМ во Берлин, а проектот беше финансиски поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

 

Настапите ги проследија нашите иселеници кои живеат и работат во Северна Рајна Вестфалија, како и вршителот на работите во Амбасадата на Република Северна Македонија во Берлин, Драган Петковски.

Osmani - Hofrajter

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot në Shkup mbajti takim me deputetin dhe kryesuesin e Komision të Bashkimit Evropian në Bundestagun gjerman, Anton Hofreiter. Të dy bashkëbiseduesit konstatuan se Gjermania është partneri kryesor politik i Maqedonisë së Veriut, i cili edhe më tej do të na mbështesë në përpjekjet për reforma, të cilat i ndërmarrin Institucionet në vendin tonë me qëllim të progresit të shpejtë gjatë negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Hofreiter e përsëriti përkushtimin se Gjermania do të vazhdojë edhe në të ardhmen me të gjithë kapacitetin e saj politik dhe institucional ta mbështesë Maqedoninë e Veriut në rrugën e anëtarësimit të plotë në BE. Çështjet politike, ato të sigurisë, dhe sfidat ekonomike me të cilat përballet kontinenti evropian për shkak të invazionit rus ndaj Ukrainës, gjithashtu ishin temë e bisedës ndërmjet dy bashkëbiseduesve, të cilët theksuan rëndësinë e përgjigje të përbashkët për ruajtjen e sigurisë dhe qëndrueshmërinë evropiane dhe globale.  

Shkup, 13 shtator 2022

Од 11 јуни привремено укинати сите ограничувања за влез во Германија

 

Од 11 јуни 2022 година, привремено се укинати сите ограничувања за влез во Германија во врска со COVID-19,  за сите држави, вклучително и Република Северна Македонија.

Со тоа, повторно е дозволен неограничен влез за македонски државјани од Северна Македонија во Германија за сите цели на патување (вклучувајќи туризам и патувања за посета). Доказ за вакцинација, доказ за прележаност или доказ за негативен тест повеќе не е потребен за влез во Германија.

 

https://skopje.diplo.de/mk-mk/service/visa-einreise/-/2443252

https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html

Destinacione turistike

Баба Планина, Битола

Охридско езеро, Охрид

Дојранско езеро, Дојран